Megoldások

A kilencvenes évek végén a Kanada nyugati partján fekvő Vancouver városan óriási intravénás droghasználat robbanással és az ezzel együttjáró ártalmakkal - HIV fertőzésekkel és túladagolásokkal - kellett, hogy szembenézzen. A város vezetésre rájöttek, hogy a büntetés nem megoldás - ezért egy négy pillérből álló drog stratégiát fogadtak el. Nézze meg videónkat, hogy többet megtudjon Vancouver forradalmian új megközelítéséről - InSite, az első legális drogfogyasztói szoba Észak-Amerikában, és OnSite, a detoxikáló és szociális szolgáltatói központ!

Watch the movie!

Koppenhága több ezer az után élő heroin-használó otthona. A túladagolásos halálesetek és az utcai szerhasználat sokkolta a lakosságot. Ma a város egy mobil drogfogyasztói szobát üzemeltet, hogy a kábítószer fogyasztók ne az utcán adják be az adagjukat hanem egy biztonságos helyen ahol a túladagolásos halálesetek megelőzhetőek. Nézze meg a TASZ/Drogriporter filmjét!

Watch the movie!

Frankfurt az ártalomcsökkentés egyik európai fővárosa. Valamikor utcái tele voltak a nyílt drogfogyasztás nyomaival - melyre válaszul a kilencvenes évek elején a város fogyasztói szobákat nyitott a túladagolások és HIV járvány visszaszorítására. Emellett Feger Flotte néven drogfogyasztói csoportok gyűjtik rendszeresen összes az utcai drogszemetet.

Foto: Frankfurter Neue Presse, Rüffer

Zürich városa hatalmas nyílt drogfogyasztói szcénával kellett, hogy szembenézzen a kilencvenes évek eljén. Erre válaszulfogadták el négy pillérből álló drogstratégiájukat és vezettek be új ártalomcsökkentő szolgáltatásokat beleértve fogyasztói szobákat, melynek nyomán a helyzet normalizálódott. A svájci megközelítés nagy siker, amely hatékonyan csökkenti a halálos túladagolások számát, a szenvedést és az utcai kellemetlenségeket. Nézze meg a TASZ/Drogriporter filmjét!

Watch the movie!

Barcelona a város minden kerületében nyitott drogfogyasztói szobákat, alternatívát kínálva az utca helyett az intravénás droghasználóknak. A kezdeti ellenkezés után a helyi lakosság rájött, hogy ez a megközelítés az egész társadalom számára előnyös a drogokkal összefüggésben lévő ártalmak csökkentésében.

Watch the movie!