АТИНА

Гърция е една от страните, която беше най-тежко ударена от икономическата криза в Европа. Според ОКАНА (подкрепена от държавата служба за лечение на зависимости) инжекционната употреба на наркотици се е увеличила стремглаво като последствие от нарастващата житейска нестабилност сред младите хора. Официалните оценки са за 25 000 употребяващи наркотици на улицата, повечето от тях живееещи в Атина. Гръцкият съюз на хората, употребяващи наркотици, твърди обаче, че само в Атина реалният брой на употребяващите е около 30 000 или повече – хора, които никога не са влизали в контакт с официалните служби и затова са останали извън статистиките. Дълго време политиците смятаха, че могат да елиминират проблема с наркотиците чрез полицейси мерки и затвор, като в същото време достъпът до лечение и до чисти игли и спринцовки беше много по-малък в сравнение с повечето градове от Западна Европа. В резултат от това, хората често използваха чужди спринцовки, което доведе до инфекции с хепатит С и ХИВ. Между 2006 и 2011 имаше общо 9 нови случая на ХИВ сред употребяващите наркотици, но само през 2011 бяха регистрирани 256 нови случая!

Когато мащабната ХИВ епидемия удари страната, започна постепенна смяна на подхода: правителството инвестира повече пари в основни услуги за намаляване на вредите (работа на терен, бързи тестове, навременно свързване с болничните отделения по инфекциозни болести, които предоставят лечение), но епидемията изискваше дори още по-ефективни стратегии. Много повече чисти спринцовки бяха раздадени и повече хора постъпиха в лечебните служби, но не беше отворен приют за бездомните употребяващи, нито се постигна намаляване на времето за чакане за влизане в заместителни прорами. Намаляването на вредите можеше да бъде подкрепено чрез включването на много хора на заместително лечение, които предложиха да работят доброволно, но чиито услуги бяха категорично отказани. В тези трудни времена, гражданското общество, а не правителството, пое лидерството – чрез натиск върху основните фигури, чрез инициативи за информиране на хората по улиците и чрез безрезервно посвещаване на по-хуманен и здрав свят.
Photo: Ben art core

През 2013 ОКАНА отвори първият център за консумаця на наркотици в Атина, в който стотици употребяващи всеки месец можеха да избегнат инфекциите, като се инжектират в по-безопасна среда, отколкото на улицата. Сега епидемията е под контрол, но още има какво да се направи. За съжаление центърът за консумация на наркотици беше затворен в резултата на нормативни проблеми и хората все още трябва да чакат с години, за да влязат на лечение. Гражданските организации се борят за повече превенция, лечение и намаляване на вредите и за по-малко стигма, изолация, криминализация и наказания.
Нашият партньор за кампанията в Гърция е Гръцкият съюз на хората, употребяващи наркотици. За да научите повече за ситуацията в Гърция, вижте филма на Дръгрипортър, заснет с помощта на Гръцкият съюз на хората, употребяващи наркотици.

Петиция

Ако подкрепяте нашата кампания да направим градовете си по-безопасни, действайте и подпишете нашата петиция!