Athén

Görögország azon országok egyike, melyeket a leginkább érintett a gazdasági válság Európában. Az OKANA (Nemzeti Drogmegelõzési Szervezet) szerint a fiatalok romló életminősége és kilátásai miatt az injektáló droghasználat meredeken emelkedett. A hivatalos becslések 25.000 körülire teszik az utcai droghasználók számát, akik közül legtöbben Athénban élnek. A Görög Droghasználó Szövetség azonban legalább 30.000-re teszi ezt a számot csak Athénban azoknak a körében, akik soha nem léptek kapcsolatba a hivatalos szolgáltatókkal, és akiknek a létezése emiatt nincs nyilvántartva. A politikusok sokáig azt hitték, hogy razziákkal és bebörtönzésekkel megszüntethetik a drogproblémát, miközben a kezelésekhez, a tiszta tûkhöz és fecskendõkhöz való hozzáférhetõség jóval elmaradt a legtöbb nyugat-európai városok mutatóitól. Ennek következtében az emberek gyakran osztották meg a tûket, ami Hepatitis C és HIV fertõzésekhez vezetett. 2006 és 2011 között összesen 9 HIV esetet regisztráltak a drogfogyasztók között, míg 2011-ben ez a szám 256-ra nőtt!

Amikor a HIV járvány megjelent az országban, a döntéshozók fokozatosan felismerték a megközelítés sürgõs megváltoztatásának igényét: a kormány több pénzt fektetett az alapvetõ ártalomcsökkentõ gyakorlatba (utcai munka, gyorsteszt, gyors kapcsolatfelvétel a kezelést nyújtó kórházi fertõzési osztályokkal), de a járvány még hatékonyabb stratégiákat követelt. Sokkal több tiszta tût osztottak és sokkal többen kerültek egészségügyi kezelõintézetekbe; ám egyetlen menhelyet sem alakítottak ki a hajléktalan droghasználók számára és a szubtitúciós kezelésekbe kerülés várakozási ideje sem csökkent. Az ártalomcsökkentést az ópiát szubtitúciós kezelést szolgáltatók bevonásával is meg lehetett volna erõsíteni, akik önkéntes munkát ajánlottak, de szolgáltatásaikat rendre elutasították. Ebben a nehéz idõszakban a kormány helyett a civil szervezetek diadalmaskodtak az ügyben – a kulcsszereplõkre nyomást gyakorolva, kezdeményezéseikkel tájékoztatták az utcákon lévõ embereket és fenntartások nélkül elkötelezték magukat egy humánusabb és egészségesebb világ mellett.
Fotó: Ben art core

2013-ban az OKANA megnyitotta Athén elsõ drogfogyasztói szobáját, ahol az utca helyett biztonságos környezetben injektálással havonta droghasználók százai kerülhették el a fertõzésveszélyt. A járványt mára sikerült megállítani, de még mindig sok a tennivaló. Sajnos jogi problémákra hivatkozva bezárták a drogfogyasztói szobát és az embereknek továbbra is éveket kell várnia a kezelésbe kerülésre. A civil szervezetek több prevencióért, kezelésért és ártalomcsökkentésért küzdenek, és hogy csökkenjen a stigma, a kiközösítés, a kriminalizáció és a büntetés!
A görögországi kampányunk partnere a Görög Droghasználó Szövetség. Ha szeretnél többet megtudni a görögországi helyzetrõl, nézd meg az Görög Droghasználó Szövetséggel készített filmünket a Drogriporten. Greek Drug Users Union

Petition

Ha támogatod a városok biztonságosabbá tételéért folytatott kampányunkat, írd alá a petíciót!