Atena

Grecia este un dintre țările europene cel mai grav afectate de criză. Conform OKANA (agenția de stat pentru tratamentul dependenței de droguri), consumul de droguri injectabile a crescut brusc odată cu instabilitatea socială. Estimările oficiale indică 25.000 de consumatori de droguri care se injectează pe străzi, majoritatea fiind în Atena. Uniunea Consumatorilor de Droguri din Grecia afirmă totuși că numărul consumatorilor din stradă e de peste 30.000 numai în Atena - persoane care nu au accesat serviciile și a căror existență nu a fost înregistrată. De multă vreme, factorii de decizie au crezut că pot elimina problema drogurilor prin intermediul raidurilor poliției și al încarcerării, iar accesul la tratament și la seringi sterile a rămas mult mai scăzut decât în alte orașe din Europa Occidentală. Prin urmare, consumatorii au folosit de obicei seringile în comun, răspândind infecțiile cu HIV și hepatita C. Între 2006 și 2010 au existat numai nouă cazuri noi de infectare cu HIV în rândul consumatorilor de droguri și în 2011 doar au fost înregistrate 256 de cazuri noi!

Când a apărut o uriașă epidemie de HIV în Grecia, s-a ajuns treptat la înțelegerea faptului că e nevoie urgentă de schimbarea abordării: guvernul a investit mai mulți bani în servicii de bază de reducere a riscurilor (unități mobile, teste rapide, trimiterea către unitățile spitalicești care oferă tratament), dar epidemia necesita strategii și mai eficiente. Au fost distribuite și mai multe seringi sterile, iar numărul persoanelor admise la tratament a crescut; dar nu a fost creat niciun adăpost pentru consumatorii de droguri fără locuință și nici nu a fost redus timpul de așteptare pentru accesul la tratament substitutiv. Reducerea riscurilor ar fi putut fi ameliorată prin implicarea în serviciile de tratament substitutiv a numărului crescut de consumatori de droguri care s-au oferit voluntari, dar ale căror inițiative au fost respinse. În această situați dificilă, societatea civilă și nu sectorul guvernamental a fost cea care s-a luptat pentru rezolvarea problemei: presiunea pe actorii importanți, crearea de inițiative pentru a răspândi informații în rândul oamenilor străzii și angajarea fără rezerve în eforturile pentru o lume mai umană și mai sănătoasă.
Photo: Ben art core

În 2013, OKANA a deschis prima cameră de consum din Atena, unde sute de consumatori de droguri pe lună au putut evita infectarea prin injectarea într-un mediu sigur. Epidemia e acum sub control, dar încă mai sunt multe de făcut. Din păcate, camera de consum a fost închisă ca urmare a unor probleme de legislație, iar consumatorii încă stau ani de zile pe listele de așteptare pentru a fi admiși în tratament substitutiv. Organizațiile societății civile se luptă pentru un nivel crescut de prevenire, tratament și reducere a riscurilor și pentru un nivel mai scăzut de stigmatizare, excludere, criminalizare și pedepse!
În Grecia avem ca partener în campania noastră Uniunea Consumatorilor de Droguri. Pentru a afla mai multe despre situația din Grecia, vizionați materialul video realizat de Drugreporter împreună cu Uniunea Consumatorilor de Droguri din Grecia.

Petiție

Pentru a ne sprijini în campania noastră de a crește siguranța propriilor orașe, puteți lua măsuri semnând petiția!