BELGRAD

Belgrad se află într-un nod al mai multor rute ale traficului de heroină. Aici există un număr important de consumatori de droguri injectabile, mulți aparținând unei comunități etnice marginalizate (roma). Majoritatea acestor consumatori trăiesc într-o sărăcie extremă și sunt izolați de restul societății. Mulțumită Fondului Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei, au fost create la începutul primei decade a secolului în Serbia câteva servicii de reducere a riscurilor, precum distribuirea de seringi sterile pentru combaterea infectărilor. Rata de infectare cu HIV în rândul consumatorilor de droguri a rămas deocamdată la un nivel destul de scăzut, dar accesul la serviciile de reducere a riscurilor este departe de a fi suficient - cel mai bun indicator de risc fiind prevalența crescută a infectărilor cu hepatita C.

Furnizorii de servicii au sperat că programele ar putea fi augmentate, dar se pare că în van: țara nu mai este eligibilă pentru finanțări de la Fondul Global, ultima dintre aceste încheindu-se anul acesta. Programele care oferă ajutor consumatorilor de droguri au parte acum de un viitor incert: unele dintre acestea își vor înceta cu siguranță activitatea. Nici guvernul și nici autoritățile locale din Belgrad nu oferă fonduri îndestulătoare pentru reducerea riscurilor asociate consumului de droguri pe stradă. Acordați orice ajutor pentru sprijinirea luptei organizațiilor din societatea civilă pentru a determina factorii decidenți să acționeze pe baza abordării celor patru componente!
În Serbia avem ca partener în campania noastră Re-Generation. Pentru a afla mai multe despre situația din Serbia, vizionați materialul video realizat de Drugreporter împreună cu Re-Generation. https://www.youtube.com/watch?v=SoignZNIgBw

Petiție

Pentru a ne sprijini în campania noastră de a crește siguranța propriilor orașe, puteți lua măsuri semnând petiția!