BRATISLAVE

Injektiranje metamfetamina (u Slovačkoj poznatog pod imenom Pervitin) je u U Bratislavi poslednjih godina u porastu. Veliki broj injektirajućih korisnika droga pripada romskoj populaciji - socijalno marginalizovanoj populaciji kojoj su slabo dostupne zdravstvene uslugame. U nekim delovima grada, otvorena upotreba droga je izvor uznemirenja i neprijatnosti građana koji žive u okruženju. Korisnici droga često injektiraju na stepeništima ili u žbunju, i međusobno dele pribor za injektiranje. Četiri od deset korisnika droga su inficirani virusom hepatitisa C.
Photo: Ester Erdelyi Photography - Izvor: Wikipedia

Zakoni prema drogama su oštri, a korisnici droga se često ne usuđuju da posete socijalne službe, zbog straha od hapšenja. Postoji svega nekoliko organizacija koje pružaju usluge prevencije, lečenja i programe smanjenja štete, ali im gradske vlasti ne daju nikakva finansijska sredstva, i ne postoji gradska strategija prema drogama koja bi se nosila sa ovim problemima. Nacionalna Vlada trenutno razmatra dekriminalizaciju upotrebe droga - i stiče se utisak da je vreme za promenu. Molimo podržite lokalne organizacije civilnog društva, kao što je Odysseus, za zagovaranje za nove politike prema drogama zasnovanim na lečenju, smanjenju štete i prevenciju a manjem kažnjvanju, potpišite našu peticiju!
Photo: Ester Erdelyi Photography
Naš partner iz Slovačke u ovoj kampanji je Odyseus. Da saznate više o situaciji u Slovačkoj pogledajte film u produkciji Drugreporter-a i Odyseus-a. https://www.youtube.com/watch?v=SoignZNIgBw

Peticija

Ukoliko podržavate našu kampanju, a kako bi uèinili naše gradove bezbednijim, molimo uključite se u akciju i potpišite peticiju!