Budapest

2009 óta alapvetõ változás állt be a budapesti drogpiacon: a heroin használata majdnem nullára csökkent, miközben ezrek kezdték el intravénásan használni az új pszichoaktív anyagokat. Ezeket a Kínában és Indiában gyártott pörgetőszereket gyakrabban, napi 10-15-ször injektálják. Marginalizált droghasználók ezrei, többségükben romák, élnek a szegénynegyedekben, az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés nélkül, akik leginkább sötét sikátorokban, parkokban és elhagyatott házakban injektálnak. Az eldobált tûk komoly közegészségügyi aggodalomra adnak okot, a megosztott eszközök ugyanis fertõzéshez vezetnek. 2011 és 2014 között majdnem megduplázódott a Hepatitis C fertőzések aránya az injektáló droghasználók körében.

Sajnos a helyi döntéshozók nem ismerték fel a probléma igazi okát, ehelyett a tûcsere programokat hibáztatták a megnövekedett utcai droghasználat miatt. Ennek eredményeképp tavaly két programnak is be kellett zárnia. A megoldás nem az egészségügyi szolgáltató szervezetek bezárása lenne, akik segítséget próbálnak nyújtani az embereknek. Ahelyett, hogy az utcán injektálják magukat, tiszta és biztonságos környezetet kellene létrehozni a droghasználók számára, ahol nem zavarnak másokat. Budapestnek prevención, kezelésen, ártalomcsökkentésen és rendészeten alapuló drogstratégiára, drogkoordinátorra és drogköltségvetésre van szüksége. Kérjük, segíts a drogpolitikánk megváltoztatásában és írd alá a petíciónkat!
Ha szeretnél többet megtudni a magyarországi helyzetrõl, nézd meg a Drogriporter filmjét: https://www.youtube.com/watch?v=CfzcKHBz_kM

Petíció

Ha támogatod a városok biztonságosabbá tételéért folytatott kampányunkat, írd alá a petíciót!