BUDAPESTA

Piața drogurilor din Budapesta s-a schimbat radical începând cu 2009: consumul de heroină a dispărut aproape complet, iar mii de persoane se injectează cu noile substanțe psihoactive - stimulente sintetice produse în China și India. Aceste droguri sunt injectate mult mai frecvent, de 10-15 ori pe zi. Mii de persoane marginalizate și consumatoare de droguri injectabile, multe dintre aceste din comunitatea roma, trăiesc în mahalale sărace, fără acces la servicii de sănătate și se injectează de obicei în locuri ferite, în parcuri sau clădiri abandonate. Seringile aruncate pe jos sunt un motiv de îngrijorare publică, iar folosirea acestora în comun duce la creșterea numărului de infectări. Între 2011 și 2014 aproape s-a dublat rata infectărilor cu virusul hepatitei C în rândul consumatorilor de droguri.

Din păcate, autoritățile locale nu au reușit să identifice cauzele reale ale problemei și au aruncat vina pe serviciile de schimb de seringi pentru creșterea numărului consumatorilor de pe străzi: ca urmare, două dintre aceste servicii au fost închise anul trecut. Soluția nu constă în închiderea serviciilor care încearcă să-i ajute pe oameni, ci în sprijinirea acestora pentru a crea un mediu curat și sigur pentru consumatori, ca aceștia să nu se mai injecteze pe străzi. Budapesta are nevoie de o strategie bazată pe prevenire, tratament, reducerea riscurilor și aplicarea legii, iar pe lângă acestea, de un coordonator al strategiei și de un buget pentru implementarea acesteia. Sprijiniți-ne în eforturile noastre de a schimba politicile referitoare la droguri - semnați petiția!
Pentru a afla mai multe despre situația din Ungaria, vizionați materialul video realizat de Drugreporter: https://www.youtube.com/watch?v=CfzcKHBz_kM

Petiție

Pentru a ne sprijini în campania noastră de a crește siguranța propriilor orașe, puteți lua măsuri semnând petiția!