Η χρήση ουσιών στο δρόμο είναι ένα
αυξανόμενο πρόβλημα στις πόλεις μας

Η ανταλλαγή εξοπλισμού συριγγών από άτομα που χρησιμοποιούν φάρμακα οδηγεί σε λοιμώξεις, όπως Ηπατίτιδα C ή HIV. Οι σύριγγες που αφήνονται στους δρόμους δεν είναι ευπρόσδεκτες από τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή. Η λύση δεν βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας - η σύλληψη ατόμων που χρησιμοποιούν ουσίες δεν μειώνει τον αριθμό των χρηστών, αλλά τους εξωθεί να κα΄νουν χρήση με πιο ριψοκίνδυνους τρόπους, και να ξεφορτωθούν τις βελόνες τους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Οι πιο παλιοί τρόποι καταπολέμησης των προβλημάτων των ναρκωτικών δεν έχουν αποτέλεσμα. Αυτή είναι μια καμπάνια προκειμένου να βρεθούν νέες λύσεις - να δοθεί χώρος για αλλαγές.

Εάν δημιουργήσουμε δωμάτια όπου οι χρήστες μπορούν να κάνουν χρήση με αποστειρωμένο εξοπλισμό σε ένα επιβλεπόμενο περιβάλλον, τότε μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο υπερβολικής δόσης και λοιμώξεων και μπορούμε να μειώσουμε την όχληση και τη δημιουργία σκουπιδιών στουςδρόμους! Η καμπάνια Δωμάτιο για Αλλαγή αποσκοπεί να προωθήσει ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα των ναρκωτικών - παρακαλώ δείτε παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες για τα προβλήματα και για πραγματικές λύσεις που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές σε πολλές μεγάλες πόλεις του κόσμου! Εάν συμφωνείς ότι η τιμωρία δεν είναι πραγματική λύση, σε παρακαλούμε υπέγραψε το υπόμνημά μας!

Open drug scenes – Τα άτομα που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ουσιών συχνά ζουν στα όρια της κοινωνίας: δεν έχουν δουλειά, σπίτι ή οικογένεια. Καταναλώνουν την περισσότερη ζωή τους στους δρόμους, ψάχνοντας για ουσίες, που στη συνέχεια συνηθίζουν να χρησιμοποιούν σε σκοτεινά σοκάκια και εξώπορτες, σε ανθυγιεινές συνθήκες. Αυτό δημιουργεί όχληση στις γειτονιές. Μοιράζονται τις σύριγγες και τις βελόνες τους, που συχνά πετάνε τριγύρω προκειμένουν να αποφύγουν τη σύλληψη από την αστυνομία.

Infections – Το ένα τρίτο των HIV λοιμώξεων εκτός της υποσαχάριας Αφρικής σχετίζεται με το μοίρασμα εξοπλισμού ενδοφλέβιας χρήσης. Ένας ακόμη λιγότερο γνωστός ιός, της ηπατίτιδας C, είναι ακόμη πιο λοιμογόνος και τώρα εξαπλώνεται μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ουσιών γρηγορότερα από κάθε άλλη ομάδα. Η θεραπεία των νοσημάτων που προκαλούνται από αυτούς τους ιούς κοστίζει πολύ περισσότερο από την πρόληψή τους με το μοίρασμα καθαρού εξοπλισμού συριγγών και προσφέροντας ένα περιβάλλον υγιεινής.Photo: Ben art core

Νέες εξάρσεις του HIV στην Ευρώπη – Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα ποσοστά λοίμωξης HIV μεταξύ χρηστών στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες παρέμεναν χαμηλά. Αυτή η κατάσταση τώρα αλλάζει, σαν συνέπεια της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Η δημόσια υγεία και οι κοινωνικές υπηρεσίες είναι συχνά τα πρώτα θύματα των οικονομικών μέτρων λιτότητας. Πόλεις όπως η Αθήνα, η Βουδαπέστη και η Σόφια έχουν υποστεί τεράστιες εξάρσεις νέων λοιμώξεων HIV μεταξύ ανθρώπων που χρησιμοποιούν ουσίες.Γνωρίζουμε, από το παράδδειγμα άλλων χωρών, ότι μια επιδημία δεν σταματά στους χρήστες οσιών - εξαπλώνεται στο γενικό πληθυσμό μέσω του σεξ χωρίς προφυλάξεις.

Legal highs – Το 2009, υπήρξε μια αύξηση νέων συνθετικών ναρκωτικών ουσιών χωρίς κανέναν προηγούμενο στην Ευρώπη. Αυτές οι ουσίες, συχνά ονομαζόμενα ‘legal highs’ από τα μέσα ενημέρωσης, δεν είναι στη λίστα παράνομων ουσιών, αλλά μιμούνται τα αποτελέσματα αυτών. Σε μερικές πόλεις, όπως στη Βουδαπέστη και το Βουκουρέστι, χιλιάδες χρηστών ουσιών έχουν αρχίσει να ενίουν τέτοιες ουσίες. Ενώ η ηρωΐνη ενίεται 3-4 φορές την ημέρα, αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται 10-15 φορές - και οδηγούν σε μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης λοιμώξεων.

Drug litter – Χρησιμοποιημένες βελόνες και σύριγγες, κουτάλια, και άλλα σκουπίδια σχετιζόμενα με τη χρήση είναι ένα καθημερινό φαινόμενο στα μέρη της πόλης όπου γίνεται ενδοφλέβια χρήση στο δρόμο. Παρ' όλο που δεν υπάρχουν ακόμη καταγεγραμμένα περιστατικά ατόμου της κοινότητας να μολύνεται από λεταδιδόμενη λοίμωξη από πεταμένη σύριγγα ή βελόνα, αυτά τα σκουπίδια συχνά δημιουργούν φόβο, θυμό, αηδία και σύγχυση.

Η τιμωρία δεν είναι η λύση

Περισσότεροι αστυνομικοί να περιπολούν τους δρόμους και να συλλαμβάνουν άτομα που κάνουν χρήση δεν θα οδηγήσει σε λιγότερη χρήση ουσιών, ούτε σε λιγότερα σκουπίδια. Αντίθετα, ο φόβος για την αστυνομία μπορεί να οδηγήσει τους χρήστες να ξεφορτώνονται τις σύριγγες όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Υπάρχουν στοιχεία ότι ο περιορισμός στην πρόσβαση καθαρών συριγγών δεν θα οδηγήσει σε λιγότερα άτομα χρήστες ουσιών στους δρόμους, αλλά στο δανεισμό εξοπλισμού χρήσης, και επομένως, σε νέες λοιμώξεις. Οι υπερπλήρεις φυλακές είναι ένα θερμοκήπιο χρήσης ενδοφλέβιων ουσιών και σχετιζομένων λοιμώξεων.Η λύση σε τέσσερα επίπεδα για τη
μείωση του προβλήματος των ναρκωτικών

Πρόληψη – για όσους δεν έχουν κάνει χρήση ουσιών ή πειραματίζονται, χρειάζεται να προσφέρουμε παιδεία βασισμένη σε αποδείξεις στα σχολεία, μέσα στις οικογένειες και ακόμη και σε club διασκέδασης!

Μείωση της βλάβης – για τους ενεργούς χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών, χρειάζεται να προσφέρουμε αποστειρωμένο εξοπλισμό και ένα ασφαλές περιβάλλον όπου μπορούν να κάνουν χρήση χωρίς να ενοχλούν άλλους, να κολάνε λοιμώξεις ή να πεθαίνουν από υπερδοσολογία. Αυτά τα προγράμματα μπορούν να χρησιμοποιούνται για την είσοδο σε άλλες υπηρεσίες!

Θεραπεία – για αυτούς που χρησιμοποιούν ουσίες και επιθυμούν να σταματήσουν, χρειάζεται να προσφέρουμε συμβουλευτική, προγράμματα αποτοξίνωσης, θεραπευτικές κοινότητες, και κοινωνικά προγράμματα επανένταξης.

Ισχυροποίηση του νόμου – προκειμένου να προστατεύσουμε τις κοινότητες, η αστυνομία πρέπει να διατηρεί τους δημόσιους χώρους ασφαλείς, παραπέμποντας άτομα που κάνουν χρήση σε drug consumption rooms.

Αυτό είναι που αποκαλούμε προσέγιση σε τέσσερα επίπεδα. Κάθε πόλη χρειάζεται να δημιουργήσει την δική της στρατηγική βασιζόμενη σε αυτές τις τέσσερις παραμέτρους, να ορίσει συντονιστές, και να εξασφαλίσει έναν ικανοποιητικό προϋπολογισμό για την πραγματοποίηση αυτών των στρατηγικών. Πόλεις που εισήγαγαν αυτή την προσέγγιση μπόρεσαν να επιτύχουν μεγάλες μειώσεις στη χρήση ουσιών στο δρόμο και σε σχετιζόμενες βλάβεις. Οι πρώτες πόλεις που πειραματίστηκαν με αυτή την προσέγγιση ήταν στην Ελβετία, όπου το πρώτο drug consumption room εισήχθη το 1986. Πολλές άλλες πολεις ακολούθησαν το παράδειγμά τους, στην Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Αυστραλία, Καναδά, Δανία, Λουξεμβούργο και Νορβηγία. Ένα drug consumption room άνοιξε στην Αθήνα το 2013, και σύντομα το Παρίσι και η Λισσαβώνα θα είναι οι επόμενες. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν περισσότερα από 90 consumption rooms σε αυτές τις χώρες. Ενώ δεν οδηγούν σε αύξηση της χρήσης, έχουν ήδη σώσει πολλές ζωές. Ούτε ένας θάνατος δεν έχει συμβεί κατά τη χρήση τους.

Όλο και περισσότερες χώρες συνειδητοποιούν ότι το να τιμωρείς τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν ουσίες απλά προκαλεί περισσότερα προβλήματα – αλλά εάν δημιουργήσουμε ασφαλείς και υγιεινούς χώρους που επιβλέπονται από υγειονομικό και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, μπορούμε να μειώσουμε τις υπερδοσολογίες, τη χρήση στο δρόμο, τα σκουπίδια από τη χρήση, και τις λοιμώξεις. Και, σαν μπόνους, αυτά τα δωμάτια μπορούν επίσης να βοηθήσουν εξαρτημένα άτομα να οδηγηθούν σε θεραπείες!

Drug consumption rooms

Ασφαλέστερα consumption rooms δεν είναι μια πολυτέλεια - είναι μια επένδυση που θα ωφελήσει ολόκληρη την κονωνία, όχι μόνο τους χρήστες! Σε αυτές τις πόλεις που τα drug consumption rooms έχουν εισαχθεί

Η χρήση ουσιών στο δρόμο έχει μειωθεί

Οι χρήστες δεν χρησιμοποιολυν πια ουσίες σε σκοτεινά σοκάκια και πάρκα, αλλά σε επιβλεπόμενα δωμάτια;

Η συχνότητα νέων λοιμώξεων έχει μειωθεί

Οι χρήστες χρησιμοποιούν αποστειρωμένο εξοπλισμό και δεν μοιράζονται τις σύριγγές τους;

Περισσότεροι χρήστες μπαίνουν σε προγράμματα θεραπείας

’τομα εξαρτημένα από ουσίες παρακινούνται και είναι σε θέση να μπουν σε προγράμματα θεραπείας, και περισσότερα άτομα θα σταματήσουν τη χρήση ουσιών;

Τα σκουπίδια από τη χρήση μειώνονται

Τα σκουπίδια από τη χρήση απομακρύνονται με ασφάλεια σαν επικίνδυνα από τα drug consumption rooms, και ούτε μια σύριγγα δεν βγαίνει στους δρόμους;

Ο αριθμός των θανάτων από υπερδοσολογία μειώνεται

Εάν κάποιος υποστεί υπερδοσολογία σε ένα τέτοιο δωμάτιο, ένας υγειονομικός επαγγελματίας μπορεί άμεσα να παρέμβει.

Χάρτης πόλεων

Οργανώσεις κοινωνικών υπηρεσιών από οκτώ πόλεις συμμετέχουν σε αυτή την εκστρατεία: Αθήνα, Βελιγράδι, Μπρατισλάβα, Βουκουρέστι, Βουδαπέστη, Λισαβώνα, Σόφια, Βαρσοβία. Κάντε click στις πόλεις στο χάρτη για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τοπικά προβλήματα και σχετικές λύσεις!

Λίστα υπογραφών

Εάν υποστηρίζεις την καμπάνια μας για να γίνουν οι πόλεις μας ασφαλέστερες, παρακαλώ δράστε ενεργά υπογράφοντας τη σχετική λίστα!