Az utcai droghasználat
növekvő probléma városainkban

A megosztott tű-, és fecskendő-használat a intravénás droghasználók között olyan fertőzésekhez vezet mint a HIV és az Hepatitis C. A használat után az utcákon eldobált tűk ellenérzéseket váltanak ki a helyi lakosság körében. A megoldás azonban nem a rendőrség kezében van - a szerhasználók előállítása nem csökkenti a drogfogyasztók számát, hanem arra készteti őket, hogy még veszélyesebb körülmények között injektáljanak és minél előbb eldobálják a fecskendőket. A kábítószerek elleni küzdelem régi módszerei nem működnek. Ez egy olyan kampány, mely új megoldások keresésére szólít - hogy teret kapjon a változás.

Amennyiben olyan szobákat hozunk létre, melyekben a kábítószerfogyasztók steril eszközökkel, ellenőrzött körülmények között fogyaszthatják a szerekekt - azzal a túladagolások, ferzőtések kockázatai jelentősen csökkenthetőek, ráadásul a drogszemét is eltűnik utcáinkról. A Room for Change kampány célja, hogy ezt a pragmatikus megközelítést népszerűsítse a drog probléma kapcsán - kérjük görgessen lefelé további részletekérta problémákról és valódi megoldásokért, melyek már számos városban bizonyították hatékonyásgukat világszerte. Ha egyetért azzal, hogy a büntetés nem valódi megoldás, kérjük írja alá petíciónkat!

Utcai drogfogyasztás – Az intravénás droghasználók gyakran a társadalom peremén élne: nincs munkájuk, lakásuk vagy családjuk. Idejük nagy részét az utcán töltik, drogokat keresve, melyeket aztán jellemzően sötét sikátorokban és kapualjakban fogyasztanak el, nem higénikus körülmények között. Ez feszültségekhez vezet a környéken élőkkel. Megosztják a fecskendőiket és tűiket, melyeket gyakran a helyszínen el is dobnak, hogy elkerüljék a rendőrségi letartóztatást.

Fertőzések – Minden harmadik HIV fertőzés, mely a szub-szaharai régión kívül következik be, a megosztott fecskendőhasználattal hozható összefüggésbe. Egy kevésbé ismert vírus, a Hepatitis C, ennél is fertőzőbb, és még gyorsabban terjed az intravénás droghasználók, mint bármely más társadalmi csoport körében. Ezen vírusok által fertőzöttek kezelésésének költségei jóval magasabbak, mint a drogfogyasztói szobák kialakításának, fenntartásának és steril fecskendők és eszközök elérhetővé tételének finanszírozása.Fotó: Ben art core

Új HIV-járványok Európában – Hosszú ideig a HIV fertőzöttek száma a drogfogyasztók körében Európa letöbb államában alacsony maradt. Ez a helyzet most változóban van, mindenekelőtt a gazdasági válság következményeként. A közegészségügyi és szociális szolgáltatások gyakran az első áldozatai a pénzügyi megszorító intézkedéseknek. Az olyan városok mint Athén, Bukarest vagy Szófia intravénás droghasználói körében HIV járványok törtek ki az utóbbi években. Más városok példáin keresztül ráadásul tudjuk, hogy a fertőzések nem állnak meg a szerhasználóknál, a védekezés nélküli szex által tovább terjednek a társadalom más rétegeire is.

Új pszichoaktív anyagok – 2009 óta az új szintetikus drogok korábban soha nem tapasztalt hulláma árasztotta el Európát. Ezek a drogok, melyeket gyakran nevez legális drogoknak vagy dizájner drogoknak a média, nem szerepelnek az illegális szereket tartalmazó listákon, viszont azok hatását utánozzák. Egyes városokban, mint Budapest vagy Bukarest, sok ezer szerhasználó kezdte ezeket az anyagokat intravénásan fogyasztani. Míg azonban a heroinból naponta legfeljebb 3-4 alkalommal, addig az új pszichoaktív szerekből napi 10-15 alkalommal is szúrnak fogyasztóik - ezzel jelentősen növelve a kapcsolódó fertőzések kockázatát.

Drogszemét – A járókelők naponta találkoznak használt tűkkel és fecskendőkkel, poharakkal és más kábítószer fogyasztással kapcsalatos hulladékokkal a városok azon részeiben, ahol az emberek az utcán használják a drogokat. S noha továbbra sincs olyan bizonyított eset, amikor valaki utcán eldobott tűtől vagy fecskendőtől fertőződött volna meg, a drogszemét gyakran félemet, haragot, undort és frusztrációt vált ki a lakosok körében.

A büntetés nem megoldás

Hiába őrizné több rendőr az utcákat és állítana elő több embert drogfogyasztás miatt, ettől nem csökkenne a drogfogyasztás vagy az utcai drogszemét. Ellenkezőleg, a rendőrségtől való félelem arra készteti az kábítószer használókat, hogy minél előbb megszabaduljanak tűiktől. Bizonyított, hogy a tiszta tűhöz való hozzáférés korlátozása nem eredményez kevesebb utcai drogfogyasztást, viszont az injektáló eszközök megosztására készteti az embereket, ez pedig további fertőzéseket okoz. A túlzsúfolt börtönök az intravénás droghasználat és az ezzel járó fertőzések melegágyai.

A drogprobléma csökkentésének
megoldása négy pillérben

Prevenció – azok számára, akik még nem használtak drogokat vagy még csak kísérleteznek velük, bizonyíték-alapú felvilágosítást kell nyújtanunk az iskolákban, a családban és a szórakozóhelyeken!

Ártalomcsökkentés – az aktívan injektáló droghasználók számára steril injektáló felszerelést és biztonságos környezetet kell biztosítanunk, ahol mások zavarása, fertõzésveszély és halálos túladagolás kockázata nélkül fogyaszthatnak drogokat. Ezeknek a programoknak más szolgáltatások belépési pontjaiként kell szolgálniuk!

Kezelés – azon droghasználók számára, akik szeretnének leállni, tanácsadást, detoxikációt, terápiás közösségeket és társadalmi reintegrációs programokat kell biztosítanunk.

Rendészet – A közösségeink védelme érdekében a rendõrségnek meg kell õriznie a nyilvános helyek biztonságát úgy, hogy a droghasználókat a drogfogyasztói szobákba irányítja.

Ezt nevezzük négypilléres megközelítésnek. Minden városnak létre kell hoznia a saját, ezen a négy pilléren alapuló drogstratégiáját, drogkoordinátorokat kell kineveznie és megfelelõ költségvetési forrásokat kell elérhetővé tennie e stratégiák végrehajtásához. Azok a városok, melyek bevezették ezt a megközelítést, jelentõs sikereket értek el az utcai drogfogyasztás és az ezzel járó ártalmak csökkentésében. Az elsõ városok, melyek ezzel a megközelítéssel kísérleteztek, svájciak voltak, ahol az elsõ drogfogyasztói szobákat 1986-ban nyitották meg. Számos másik város követte ezt a példát, például Hollandiában, Németországban, Spanyolországban, Ausztráliában, Kanadában, Dániában, Luxemburgban és Norvégiában. 2013-ban Athénban nyitottak drogfogyasztói szobát és rövidesen Párizsban és Lisszabonban nyílnak újabbak. Jelenleg több mint 100 drogfogyasztói szoba mûködik ezekben az országokban. Miközben a droghasználat arányát egyáltalán nem emelik meg, már most sok életet mentettek meg. Egyetlen haláleset sem történt ezekben a helyiségekben.

Egyre több város ismeri fel, hogy a droghasználók büntetése csak további problémákat szül, de ha biztonságos és higiénikus környezetet hozunk létre, melyet egészségügyi és szociális szakértõk felügyelnek, csökkenthetjük a túladagolásokat, az utcai droghasználatot és annak kellemetlen velejáróit, a drogszemetet és a fertõzéseket. Továbbá ezek a szobák ahhoz is hozzájárulnak, hogy a drogfüggõk kezelésbe kerüljenek!

Drogfogyasztói szobák

A biztonságos fogyasztói szoba nem luxus, hanem olyan befektetés, ami nem csak a droghasználók, de a teljes közösség hasznára válik! Azokban a városokban, ahol a drogfogyasztói szobákat bevezették

A nyilvános droghasználat visszaszorult

A droghasználók már nem fogyasztanak a sötét sikátorokban és parkokban, hanem a felügyelt szobákban;

A fertõzések aránya lecsökkent

A droghasználók steril felszerelést használnak és nem osztják meg a tűt;

Több fogyasztó lépett kezelésbe

A drogfüggõk motiváltabbak és beléphetnek a kezelõprogramokba, így többen hagynak fel a drogfogyasztással;

Lecsökkent a drogszemét

A drogszemetet veszélyes hulladékként biztonságosan elkülönítik a drogfogyasztói szobákban és egyetlen tû sem kerül ki az utcákra;

A túladagolásos halálesetek száma lecsökkent

Ha valaki túladagolja magát a szobában, az egészségügyi szakértõk azonnal közbe tudnak avatkozni.

Várostérképek

Nyolc város civil szervezetei vesznek részt ebben a kampányban: Athén, Belgrád, Pozsony, Bucharest, Budapest, Portó, Szófia and Varsó. Klikkelj a városra, hogy jobban megismerd a helyi problémákat és a megoldásokat!

Petíció

Ha támogatod a városok biztonságosabbá tételéért folytatott kampányunkat, írd alá a petíciót!