Consumul de droguri pe stradă devine
o problemă din ce în ce mai accentuată în orașe

Folosirea în comun a echipamentului de injectare de către consumatorii de droguri duce la răspândirea bolilor infecțioase precum hepatita C sau HIV. Persoanele care locuiesc în zonele respective nu privesc cu ochi buni seringile aruncate pe stradă. Soluția nu poate veni de la poliție - arestarea persoanelor care consumă droguri nu reduce numărul acestor, ci îi împinge către comportamente mai riscante și la aruncarea seringilor cât rapid după folosire. Vechile metode de luptă împotriva problemelor legate de droguri nu funcționează. Aceasta este o campanie de găsire a unor noi soluții - de a face loc schimbării.

Dacă amenajăm săli unde consumatorii de droguri se pot injecta cu echipament steril într-un mediu controlat, reducem riscul de supradoză și de infectare, ca și problemele și deșeurile apărute în urma consumului de droguri pe străzi! Campania Room for Change încearcă să promoveze soluții pragmatice la problemele legate de consumul de droguri - puteți găsi mai jos informații despre aceste probleme și soluțiile realiste care s-au dovedit a fi eficiente în multe metropole din toată lumea! Dacă credeți că pedepsele nu reprezintă o soluție realistă, vă rugăm să semnați petiția propusă de noi!

Consumul de droguri în spații publice – Persoanele care consumă droguri injectabile trăiesc de cele mai multe ori la marginea societății: nu au serviciu, casă ori familie. Acestea își petrec mare parte din viață pe stradă, în căutare de droguri pe care le consumă de obicei în condiții neigienice la câte un colț întunecat de stradă sau adăpostiți în ganguri. Iar acest lucru creează tensiuni în comunitățile din zonele respective. Aceste persoane folosesc în comun seringile, pe care de obicei le aruncă la locul consumului pentru a evita să fie arestate.

Infecțiile – O treime din toate infectările cu HIV din Africa subsahariană este asociată cu folosirea în comun a echipamentului de injectare. Un virus mai puțin cunoscut, al hepatitei C, este mult mai contagios, iar în prezent acesta se răspândește în grupul consumatorilor de droguri mai rapid decât în oricare populație. Tratarea bolilor provocate de aceste virusuri costă mult mai mult decât prevenirea lor prin distribuirea de echipament steril de injectare și oferirea unui mediu igienic.
Photo: Ben art core

Noile epidemii de HIV din Europa – Pentru o perioadă îndelungată de timp, rata de infectare cu HIV în rândul consumatorilor de droguri din majoritatea țărilor europene a rămas la un nivel scăzut. Situația se schimbă în prezent drept urmare a crizei financiare. Serviciile de sănătate publică și serviciile sociale sunt de multe ori primele victime ale măsurilor de austeritate. Orașe ca Atena, București și Sofia au avut explozii ale infectărilor cu HIV în rândul persoanelor care consumă droguri. Se cunoaște din experiența altor țări că epidemia nu rămâne în cadrul populației consumatorilor de droguri, ci se răspândește în cadrul populației generale prin intermediul relațiilor sexuale neprotejate.

Etnobotanicele – În 2009 a apărut în Europa o avalanșă nemaiîntâlnită de noi droguri sintetice. Aceste droguri, botezate „legale” sau „etnobotanice” de către mass-media, nu se află pe lista substanțelor ilegale, dar imită efectele acestora din urmă. În unele orașe, precum Budapesta sau București, mii de consumatori de droguri au început să-și injecteze aceste noi substanțe. Dacă heroina este de obicei injectată de trei-patru ori pe zi, aceste noi droguri sunt injectate de 10-15 ori pe zi - conducând la un risc crescut de infectare.

Deșeurile rezultate în urma consumului de droguri – Acele și seringile folosite și alte deșeuri rezultate în urma consumului de droguri sunt omniprezente în cartierele unde consumatorii își injectează droguri pe stradă. Deși nu există cazuri documentate în care o persoană din publicul general să fi căpătat o infecție cu transmitere sanguină de la seringile aruncate, omniprezența acestor deșeuri duce la teamă, nemulțumiri, sentimente de silă și frustrare.

Pedepsele nu reprezintă o soluție

Creșterea efectivelor de poliție care să patruleze și să aresteze consumatori de droguri nu va duce la o scădere a nivelului consumului de droguri sau la mai puține seringi pe străzi. Dimpotrivă, teama de poliție îi împinge pe consumatori să arunce seringile imediat după folosire. Există studii care arată că îngrădirea accesului la seringi sterile nu va duce la scăderea numărului de persoane care consumă droguri pe stradă, ci la folosirea în comun a echipamentului de injectare și, prin urmare, la noi infectări. Penitenciarele supraaglomerate sunt focare de consumatori de droguri injectabile și bolile infecțioase asociate.

O soluție cu patru componente pentru
reducerea problemelor legate de droguri

Prevenirea – pentru cei care nu au consumat droguri sau le vor încerca: trebuie să oferim educație bazată pe dovezi în școli, în cadrul familiei și în cluburi!

Reducerea riscurilor – pentru consumatorii activi de droguri injectabile: trebuie să le oferim echipament steril de injectare și un mediu sigur unde pot consuma droguri fără a-i deranja pe ceilalți, fără a se infecta sau a muri de supradoză. Aceste programe ar trebui să fie puncte de trimitere către alte servicii!

Tratamentul – pentru consumatorii de droguri care doresc să renunțe: trebuie să le oferim consiliere, servicii de dezintoxicare, comunități terapeutice și programe de reintegrare socială.

Aplicarea legii – pentru a proteja comunitățile: poliția ar trebui să mențină spațiile publice în siguranță prin îndrumarea consumatorilor de droguri către sălile de consum.

Aceasta este abordarea bazată pe patru componente. Fiecare oraș trebuie să-și creeze propria strategie privitoare la droguri pe baza acestor patru componente și să aloce un buget corespunzător pentru implementarea acestor strategii. Orașele care au adoptat această abordare au avut un succes remarcabil în reducerea consumului de droguri pe stradă și a riscurilor asociate. Primele orașe care au experimentat această abordare au fost în Elveția, unde a fost creată prima sală de consum în 1986. Apoi altele au urmat acest exemplu în Olanda, Germania, Spania, Australia, Canada, Danemarca, Luxemburg și Norvegia. O cameră de consuma fost deschisă în Atena în 2013, iar curând i-au urmat Parisul și Lisabona. În prezent există peste 90 de camere de consum funcționale în aceste țări. Pe lângă faptul că nu au crescut nivelul consumului de droguri, aceste camere au ajutat la salvare multor vieți. Nu s-a înregistrat niciun deces în cadrul acestora.

Populațiile din tot mai multe orașe ajung la înțelegerea faptului că pedepsele aplicate consumatorilor de droguri nu face decât să creeze mai multe probleme - dar dacă creăm medii sigure și igienice supravegheate de personal medical și social putem reduce numărul supradozelor, consumul de droguri pe străzi împreună cu toate problemele asociate, deșeurile rezultate în urma consumului de droguri și numărul infectărilor. Și, în plus, aceste camere îi pot ajuta pe cei dependenți de droguri să intre în tratament!

Camerele de consum de droguri

Camerele pentru consumul în siguranță al drogurilor nu sunt un lux - sunt o investiție de care va beneficia întreaga societate, nu doar consumatorii de droguri! În orașele unde au fost create camere de consum de droguri:

s-a redus consumul de droguri în spații publice

consumatorii de droguri nu se mai injectează pe străzi lăturalnice și în parcuri, ci în săli sub supraveghere;

s-a redus rata infectărilor

consumatorii de droguri folosesc echipament steril de injectare și nu se mai injectează la comun cu aceleași seringi;

a crescut numărul consumatorilor de droguri intrați în tratament

persoanele dependente de droguri sunt motivate și au acces la programe de tratament, din ce în ce mai multe abandonând consumul drogurilor;

s-a redus pe străzi cantitatea de deșeuri rezultate în urma consumului de droguri

deșeurile sunt colectate în siguranță în camerele de consum, nicio seringă nemaiajungând pe străzi;

s-a redus numărul de decese cauzate de supradoze

dacă se produce un caz de supradoză în camerele de consum, personalul medical poate interveni imediat.

Harta orașelor

La această campanie participă organizații ale societății civile din opt orașe: Atena, Belgrad, Bratislava, București, Budapesta, Porto, Sofia și Varșovia. Selectând oricare oraș de pe hartă puteți afla mai multe informații despre problemele și soluțiile locale!

Petiție

Pentru a ne sprijini în campania noastră de a crește siguranța propriilor orașe, puteți lua măsuri semnând petiția!