Portó

A 80-as években jelentõsen megugrott az injekciós droghasználat Portóban; az embereket sokkolták az utcai injektálások és kemény rendõri fellépést sürgettek. A droghasználók kriminalizálása nem segített, ellenben a HIV fertõzések és a túladagolásos halálesetek meredek emelkedéséhez vezettek. A droghasználók a társadalom peremére szorultak. A portugál kormány 1999-ben dekriminalizálta a droghasználatot és új drogstratégiát fogadott el, ami prevenciót, kezelést és ártalomcsökkentõ szolgáltatásokat biztosított a droghasználóknak. Jelentõs számú heroin használó lépett kezelésbe, és akik nem akartak felhagyni az injektálással, steril tûket és fecskendõket kaptak. Ez az új megközelítés gyümölcsözõnek bizonyult és az intravénás használattal járó problémák visszaszorultak.

Amikor a gazdasági válság lesújtott Portugáliára, a szociális és egészségügyi szolgáltatók gyakran váltak pénzügyi megszorítások áldozataivá. A droghasználók nem népszerûek, ezért mindig egyszerû visszavágni az õket célzó szolgáltatások támogatásából. Ennek az árát azonban a teljes társadalom fizeti meg halálozások, betegségek és bûnözés formájában. A prevencióba, a kezelésbe és az ártalomcsökkentésbe fektetett összeg a jövõbe való befektetés, ami Portót egészségesebbé és biztonságosabbá teszi. Jelenleg is mûködnek a droghasználók számára gyógyszereket és steril injektáló eszközöket biztosító programok – a következõ lépcsõfok az olyan szobák létesítése lenne, ahol felügyelt és higiénikus környezetben injektálhatnák magukat az utcák és a lépcsõházak helyett. Más városok példájából tudjuk, hogy ezek a szobák belépési pontként szolgálnak az egyéb szolgáltatásokba kerülésbe – például detoxikációba és rehabilitációba. Portugáliában rendelkezésre áll a jogi keret a droghasználói szobák létesítéséhez, de ezt még senki sem használta ki. Ideje, hogy a politikusok kihasználják ezt a keretrendszert; kérjük, írd alá a petíciónkat és szólítsd fel õket a cselekvésre!
A portugál kampányban partnerünk az APDES. Ha szeretnél többet megtudni a portugál helyzetrõl, nézd meg a Drogriporter APDES-sel készített filmjét.

Petíció

Ha támogatod a városok biztonságosabbá tételéért folytatott kampányunkat, írd alá a petíciót!