Porto

Porto a cunoscut o creștere radicală a consumului de droguri injectabile în anii '80; populația obișnuită a fost scandalizat să vadă tineri injectându-se pe străzi și s-a făcut apel la intervenția poliției. Dar criminalizarea consumului de droguri nu a fost de ajutor, ci a dus în schimb la o creștere abruptă a numărului de infectări cu HIV și de decese cauzate de supradoze, consumatorii de droguri fiind împinși la marginea societății. Guvernul portughez a decriminalizat consumul de droguri în 1999 și a adoptat o nouă strategie privitoare la droguri prin care se are în vedere prevenirea, tratamentul și reducerea riscurilor pentru consumatorii de droguri. Un număr impresionant de consumatori de droguri a intrat în tratament, iar celor care nu au putut abandona injectarea i s-au oferit seringi sterile. Această nouă abordare a dat rezultate, diminuându-se problemele legate de consumul de droguri.

Când criza economică a ajuns în Portugalia, serviciile sociale și de sănătate au fost în mare parte victimele măsurilor de austeritate. Consumatorii de droguri nu au o imagine prea pozitivă și, ca întotdeauna, e foarte simplu de tăiat finanțările serviciilor care se ocupă de ei. Dar prețul acestor măsuri va fi plătit de întreaga societate prin decese, boli și infracționalitate. Investirea în prevenire, tratament și reducerea riscurilor înseamnă a investi în viitor - pentru a transforma Porto într-un loc mai sigur și mai ferit de boli. Deja există programe de distribuire a medicamentelor substitutive și a echipamentelor sterile de injectare persoanelor care consumă droguri - mai rămân de făcut camerele de consum unde aceștia să se poată injecta într-un mediu igienic și cu supraveghere medicală, în loc de străzi și ganguri. Știm din experiența altor orașe că aceste camere pot reprezenta locul de unde se ajunge la alte servicii - dezintoxicare, spre exemplu. În Portugalia există cadrul legal pentru crearea camerelor de consum, dar nimeni nu a profitat încă de acesta. E timpul ca decidenții să aplice acest cadru legal - semnați petiția și cereți-le acest lucru!
În Portugalia avem ca partener în campania noastră APDES. Pentru a afla mai multe despre situația din Portugalia, vizionați materialul video realizat de Drugreporter împreună cu APDES. https://www.youtube.com/watch?v=KtNrsSb3-CM

Petiție

Pentru a ne sprijini în campania noastră de a crește siguranța propriilor orașe, puteți lua măsuri semnând petiția!