ΣΌΦΙΑ

Υπάρχουν χιλιάδες ανθρώπων που κάνουν ενδοφλέβια χρήση στη Σόφια, πολλοί από τους οποίους ζουν σε κατάσταση φτώχειας στα προάστια της πόλης.Πολλοί από αυτούς τους χρήστες ουσιών ανήκουν σε περιθωριοποιημένες ομάδες της κοινωνίας, όπως οι Ρομά, με υψηλά ποσοστά ανεργίας και έλλειψης στέγης. Πολλοί κάνουν χρήση στους δρόμους, σε επικίνδυνα περιβάλλοντα με περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρές σύριγγες και βελόνες - τα φαρμακεία συχνά αρνούνται να διευκολύνουν τους χρήστες, και υπάρχει μόνο μια οργάνωση που μοιράζει αποστειρωμένο υλικό. Η ανοιχτή χρήση ουσιών και τα σκουπίδια που δημιουργούνται αναζωπυρώνουν διαμάχες με τους κατοίκους στις γειτονιές. ενώ η μελοδραματική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης συχνά οδηγεί σε επιδρομές της αστυνομίας.

Η Βουλγαρία διαθέτει από τις πιο σκληρές νομοθεσίες για τα ναρκωτικά στην ΕΕ. Σε μια χώρα οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων, 800 άτομα φυλακίζονται κάθε χρόνο για κατηγορίες σχετιζόμενες με τα ναρκωτικά. Οι φυλακές δεν είναι ένας καλός τρόπος να μείνουν οι άνθρωποι μακριά από τα ναρκωτικά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τις αρχές των φυλακών, πάνω από το 20% των τροφίμων των φυλακών είναι εξαρτημένοι από ουσίες – και πολλοί από αυτούς αναπτύσσουν προβληματικές συνήθειες χρήσης μόνο μετά από την φυλάκισή τους. Ο φόβος για σύλληψη από την ατυνομία επίσης οδηγεί τους χρήστες σε επικίνδυνες πρακτικές, ενώ πετούν τις βελόνες τους όσο το δυνατό γρηγορότερα.

Υπάρχουν μερικές ανησυχητικές τάσεις σε σχέση με τις λοιμώξεις μεταξύ των χρηστών, με τις νέες λοιμώξεις HIV από 74 περιπτώσεις το 2004 να αυξάνονται σε 157 νέες περιπτώσεις το 2012, ενώ η συχνότητα λοίμωξης από ηπατίτιδα C ξεπερνά το 70%. Το κόστος πρόληψης των HIV και ηπατίτιδας C είναι πολύ μικρότερο από το κόστος θεραπείας. Η Σόφια δεν έχει καμιά πολιτική για τα ναρκωτικά, και η πόλη δεν προσφέρει καμιά χρηματοδότηση για πρόληψη, θεραπεία, ή μείωση της βλάβης. Παρακαλώ βοηθήστε μας να παροτρύνουμε αυτούς που παίρνουν αποφάσεις να ακούσουν τους επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών υγείας και να κάνουν αυτό που πραγματικά χρειάζεται για να μειωθεί η βλάβη από τη χρήση ουσιών - υπέγραψε την λίστα εδώ!
Ο συνεργάτης μας γα την εκστρατεία στη Βουλγαρία είναι Initiative for Health Foundation. Για να μάθεις περισσότερα σχετικά με την κατάσταση στη Βουλγαρία, παρακολούθησε το βίντεο Drugreporter που έγινε σε συνεργασία με το Initiative for Health Foundation: https://www.youtube.com/watch?v=YbQYOw_8g54

Λίστα υπογραφών

Εάν υποστηρίζεις την καμπάνια μας για να γίνουν οι πόλεις μας ασφαλέστερες, παρακαλώ δράστε ενεργά υπογράφοντας τη σχετική λίστα!