Szófia

Több ezer intravénás droghasználó él Szófiában, sokan közülük szegénységben a város peremén. Jelentős hányaduk a társadalom marginalizálódott csoportjaihoz tartozik, például Romák. Az ő életüket tovább nehezíti a nagy munkanélküliség és hajléktalanság. Sok az utcai szerhasználó, akik veszélyes környezetben korlátozott steril tű és fecskendő hozzáférés mellett fogyasztják a drogokat - a gyógyszertárak gyakran nem hajlandóak kiszolgálni a droghasználókat és mindössze egy olyan szervezet van, amely steril eszközökkel látja el őket. Az utcai droghasználat és a drogszemét konfliktusoakt szít a hely lakossággal, miközben a szenzációhajhász médiabeszámolók rendőrségi razziákat eredményeznek.

Forrás: Wikipedia

Bulgáriában van érvényben az Európai Unió egyik legszigorúbb drogtörvénye. A nyolcmillió lakosú országban évi 800 embert börtönöznek be droggal kapcsolatos ügyek miatt. A börtönök nem jelentenek megoldást arra, hogy az embereket távol tartsák a kábítószerektől. A börtönhatóságok becslése szerint, több mint 20 százaléka a börtönpopulációnak kábítószerfüggő - ráadásul sokuknál csak a rácsok mögött alakul ki a problémás szerhasználat. A rendőrségi letartóztatástól való félelem még kockázatosabb fogyasztási magatartásokra ösztönzi a drogfogyasztókat. Például arra, hogy minél gyorsabban megszabaduljanak használt tűiktől.

Aggasztó trendek mutatkoznak a droghasználók körében terjedő fertőzések terén. Az új HIV fertőzöttek száma a 2004-es 74 esetről 2012-re 157-re növekedett, míg a Hepatitis C fertőzöttek száma 70 százalékkal nőtt. A HIV és a Hepatitis C elleni védekezés költségei sokkal alacsonyabbak, mint az HIV-el fertőzött emberek kezelésének költségei. Szófiának nincs drogstratégiája, a város nem biztosít forrásokat megelőzésre, kezelésre és ártalomcsökkentésre. Kérjük segítse munkánkat azzal, hogy felszólítja a döntéshozókat: vegyék figyelembe a professzinális ártalomcsökkentők érveit és hozzanak olyan döntéseket, amelyek hatékonyan segítik a drogokkal kapcsolatos ártalmak visszaszorítását. Írja alá petíciónkat itt!
Bolgár kampánypartnerünk a Kezdeményezés az Egészségért Alapítvány. Tudjon meg többet a bolgár helyzetről, nézze meg a Drogriporter a Kezdeményezés az Egészségért Alapítvánnyal közösen készített filmjét.

Petíció

Ha támogatod a városok biztonságosabbá tételéért folytatott kampányunkat, írd alá a petíciót!