Sofia

În Sofia există mii de consumatori de droguri pe cale injectabilă, mulți dintre aceștia trăind în sărăcia la periferia orașului. Mare parte dintre acești consumatori aparțin unor grupuri marginalizate, precum comunitatea roma, cu o rata ridicată a șomajului și a persoanelor fără adăpost. Mulți dintre consumatori se injectează pe străzi, în medii pline de riscuri și cu acces limitat la seringi sterile - farmaciile refuză de multe ori să le vândă seringi și există doar o singură organizație care oferă echipament steril de injectare. Consumul de droguri în spații publice și deșeurile rezultate în urma consumului alimentează conflictele din cartiere, iar știrile tabloidelor duc la raiduri ale poliției.

Bulgaria are unele dintre cele mai dure legislații privitoare la droguri din Uniunea Europeană. Într-o țară cu opt milioane de locuitori, 800 de persoane sunt încarcerate în fiecare an pentru infracțiuni legate de droguri. Penitenciarele nu reprezintă o cale de a-i feri pe oameni de droguri. Conform estimărilor făcute de administrația penitenciarelor, mai mult de 20% din populația din penitenciare este alcătuită din persoane dependente de droguri - iar multe dintre acestea adoptă modele problematice de consum după ce sunt încarcerați. Teama de a fi arestați de către poliție îi împinge pe consumatori la comportamente riscante de consum și la aruncarea seringilor imediat după folosire. .

Se pot recunoaște câteva tendințe îngrijorătoare legate de infectări în rândul consumatorilor de droguri, numărul noilor cazuri de HIV crescând de la 74 în 2004 la 157 în 2012, în timp ce nivelul de infectare cu virusul hepatitei C depășește 70%. Costurile pentru prevenirea infectărilor cu HIV și cu virusul hepatitei C sunt mult mai mici decât cele pentru tratarea celor infectați cu HIV. Sofia nu posedă o strategie privitoare la droguri, iar municipalitatea nu oferă nicio finanțare pentru prevenire, tratament sau reducerea riscurilor. Ajutați-ne să aducem la cunoștința legiuitorilor doleanțele furnizorilor de servicii pentru a face ceea ce este necesar în vederea reducerii riscurilor asociate consumului de droguri - semnați petiția!
În Bulgaria avem ca partener în campania noastră Fundația Inițiativa pentru Sănătate. Pentru a afla mai multe despre situația din Bulgaria, vizionați materialul video realizat de Drugreporter împreună cu Fundația Inițiativa pentru Sănătate. https://www.youtube.com/watch?v=YbQYOw_8g54

Petiție

Pentru a ne sprijini în campania noastră de a crește siguranța propriilor orașe, puteți lua măsuri semnând petiția!