Varsó

Becslések szerint 15.000 intravénás droghasználó él Lengyelországban. Varsóban elegendő helyettesítő gyógyszeres kezelés áll rendelkezésre, így a legtöbb olyan fogyasztó aki nem jut hozzá megfelelő kezeléshez, más lengyel nagyvárosokban koncentrálódik például, Katovicében és Gdanskban.

Sokan közülük, nem biztonságos helyeken adják be maguknak a heroint, ahol a megosztott tű és fecskendő használat növeli a túladagolás, HIV és Hepatitis C fertőzések veszélyét. Varsó egyes részein konfliktusban állnak a drogfogyasztók és a helyi lakosok, az eldobott tűk és más drogszemét miatt. A lengyel drogtörvények szigorúak és sok fiatal kerül bíróság elé csekély droggal kapcsolatos vétségek miatt. A növekvő számban börtönbe kerülő fogyasztók ellenére nem csökkent a drogfogyasztás. Az igazi megoldás az lenne, ha a függőket kkezelnék, illetve csökkentenék a droggal kapcsolatos halálesetek és fertőzések számát, mint a tűcsere programok. Forrás: Wikipedia

A heroinfüggőség kezelhető gyógyszeres helyettesítő kezeléssel, mint amilyen a receptre felírható metadon és buprenorfin. Sajnos a heroin használóknak csak egy kis része fér hozzá ilyen kezelésekhez, illetve steril tűkhöz és fecskendőkhöz. A professzinális ártalomcsökkentő szervezetek szerint új jogi keretre, illetve komplex dogambulanciák létrehozására lenne szükség. Olyan helységek létrehozását szeretnék elérni, ahol a szerhasználók nem csak steril, ellenőrzött körülmények között adhatnák be maguknak a drogokat, de ahol motiválhatnák őket az életük megváltoztatására és a társadalomba történő reintegrációra. Kérjük cselekedjen és írja alá petíciónkat egy biztonságosabb Varsóért - egy városért, mely valódi megoldásokat támogat, nem a büntetést!
Lengyel kampánypartnerünk a Lengyel Drogpolitikai Hálózat. Tudjon meg többet a lengyel helyzetről, nézze meg a Drogriporter a Lengyel Drogpolitikai Hálózattal közösen készített filmjét.

Petíció

Ha támogatod a városok biztonságosabbá tételéért folytatott kampányunkat, írd alá a petíciót!