VARȘOVIA

În Polonia există în jur de 15.000 de persoane care consumă droguri pe cale injectabilă. Varșovia are un număr suficient de programe de substituție, astfel că majoritatea consumatorilor care nu pot accesa astfel de servicii se află în alte orașe mari, precum Katowice sau Gdańsk.

Mulți dintre aceștia se injectează în locuri insalubre, unde folosirea în comun a seringilor duce la un număr crescut de supradoze și infectări cu virusul hepatitei C. În unele zone din Varșovia apar conflicte între consumatorii de droguri și ceilalți locuitori din cauza seringilor aruncate la întâmplare și a altor deșeuri rezultate în urma consumului de droguri. Legislația poloneză privitoare la droguri este severă, mulți tineri ajungând la tribunal pentru infracțiuni minore legate de droguri. Creșterea numărului de încarcerări nu a dus la o scădere a consumului de droguri. Soluția reală la această problemă este tratamentul substitutiv oferit celor dependenți și reducerea numărului de decese și boli prin intermediul unor inițiative pragmatice precum distribuirea de seringi sterile.

Dependența de heroină poate fi tratată cu ajutorul substitutelor de opiacee, adică prin medicamente ce pot fi luate cu rețetă (cum ar fi metadona sau burprenorfina). Din nefericire, doar puțini consumatori de heroină au acces la tratament medical și seringi sterile. Organizațiile care se străduiesc să reducă riscurile asociate consumului de droguri susțin că e nevoie de un nou cadru legislativ care să permită crearea de unități care să ofere tratament combinat într-un ritm fără sincope - o cameră specială în care consumatorii să poată nu numai să se injecteze într-un mediu steril și cu supraveghere, ci să fie și motivați pentru a-și schimba viețile și a se integra în societate. Semnați petiția pentru o Varșovie mai sigură - un oraș care să adopte soluții reale, nu bazate pe pedepse!
În Polonia vem ca partener în campania noastră Polish Drug Policy Network. Pentru a afla mai multe despre situația din Polonia, vizionați materialul video realizat de Drugreporter împreună cu Polish Drug Policy Network.

Petiție

Pentru a ne sprijini în campania noastră de a crește siguranța propriilor orașe, puteți lua măsuri semnând petiția!